Često postavljana pitanja
Tu smo da Vam pomognemo
Sigurnost paketa nam je veoma važna. Svaka porudžbina je pažljivo zapakovana i uredno označena etiketom da je reč o lomljivom proizvodu
Kvalitet meda garantuje Naučni institut za veterinarstvo Srbije
Uvek je pravo vreme za med. Konzumiranjem ujutru na prazan stomak, rastopljen u čaši mlake vode aktivira metabolizam i digestivni trakt, pomaže organizmu u održavanju normalne telesne mase. U toku dana između obroka idealan je kao slatkiš koji daje potrebnu energiju a ukoliko se konzumira uveče pred spavanje bilo na kašikicu ili rastopljen u čaši mleka deluje izuzetno umirujuće na telo, spušta krvni pritisak i obezbeđuje mirniji san.
Iako med spada u kategoriju “super hrane” u konzumaciji ne treba preterivati. 2-3 kafene kašikice na dan su maksimum preko kojeg ne treba prelaziti.
Med nikako ne treba davati deci do 12 meseci starosti. Med se u dečju ishranu uvodi postepeno. Može da se četvrtinom kašičice zasladi mleko, ili se med dodaje voćnom soku ili čaju.
Sa uvođenjem meda u ishranu treba biti posebno oprezan kod dece čiji roditelji imaju neke alergijske manifestacije. U tim slučajevima, savetuje se jedan gram meda na kilogram telesne mase, podeljeno na dve do tri doze, a zatim se nekoliko dana dete prati. U slučaju da se javi povraćanje, promene u stolici, ili svrab po koži, sa konzumiranjem meda treba prekinuti izvesno vreme, i o tome se obavezno konsultovati sa pedijatrom. Ukoliko izostanu pomenuti znaci, med može da se daje svakodnevno, uz postepeno povećavanje doze, da bi se kroz dve nedelje prešlo na punu dozu. Redovan, svakodnevni unos meda obezbeđuje zdravlje i vitalnost, bolji razvoj i napredak, kao i veću otpornost prema infekcijama. Preporučljivo je da prvi med koji dete može konzumirati kada se približi drugoj godini života bude bagremov. Izuzetno blage slasti, prijatnog ukusa i bogat nutritijentima predstavlja odličan izbor i deca će ga vrlo brzo zavoleti.
U ograničenim dozama da. Iako med ima nizak glikemijski index i dalje je izvor šećera te se stoga dijabetičarima preporučuje da ga u dogovoru sa izabranim lekarom pažljivo koriste u ishrani.
Jedan od mitova koje je nemoguće izbaciti iz našeg naroda. Ova dilema nastala je vrlo davno kada je escajg još uvek bio od gvožđa. S obzirom da med ima nisku pH vrednost u kontaktu sa gvoždjem narod se plašio da će mu dragoceni escajg rđati što se naravno nije dešavalo jer je kontakt pri konzumaciji kratak. Vec dugo je u upotrebi inox koji je postao standard u prehrambenoj industriji i savršeno je bezbedan. Vremena su se promenila ali stari mitovi i dalje stoje i zato kad vam sledeći put pčelar ili neki “stručnjak“ bude prosipao filozofiju o konzumaciji meda isključivo drvenom kašikom pitajte ga da li je njegova vrcaljka drvena, da li je drven njegov pčelarski pribor i da li drži med u drvenim buradima. Reakcija će biti zanimljiva sigurni smo.
Kristalizacija je prirodno svojstvo meda. Svaki med će kristalisati pre ili kasnije. Kristalizacijom se ne menja kvalitativni sastav meda već med faktički samo menja svoje agregatno stanje. Neki medovi poput uljane repice kristališu pre a nekima je potrebno dugo vremena (bagremv med). Uverenje da je ukristalisan, ušećeren med prevara apsolutno nije tačno. Kristalizacija i jeste dokaz autentičnosti, i onda kada je med u tegli ukristalisan ravnomerno, od dna ka vrhu bez velikog izdvajanja vode na površini, možemo biti sigurni da je med autentičan. Iz kristalisanog u tečno stanje svaki kupac može vrlo lako da ga pretvori držanjem tegle u posudi sa toplom vodom koja ne prelazi 45C. Bitno je napomenuti da med od uljane repice ne vredi dekristalisati jer zbog velikog sadržaja polena i izuzetno fine kristalizacije nije ga moguće potpuno vratiti u tečno stanje.
Naš med možete poručiti putem web prodavnice na sajtu www.zdravanavika.rs. Za stare kupce, prijatelje i poznanike med je u svako doba dostupan na kućnom pragu u Vrbasu. Ako nas ne pronađete na adresi. onda smo sigurno na pčelinjaku