Manuka med - putopis - Novi Zeland

Manuka Med – Novi Zeland

Što je Manuka med i zašto je poseban?

Manuka(Leptospermum scoparium) spada u porodicu grmova ili drveća srednjeg rasta. Kao  vrsta autohtona je na Novom Zelandu I u Australiji.

Zanimljivo je da se ove dve zemlje  oduvek svojataju oko originalnog porekla ovog magičnog grma. Australijska manuka se  drugačije naziva i Jellybush ali je Novozelandjani ne priznaju kao onu pravu, originalnu. Ovo  svojatanje bih kao situaciju opisao kroz mitove o poreklu balkanske hrane, gde se npr. ljudi i  u makedoniji I u srbiji I dalje raspravljaju oko teme čiji je Ajvar. Sama manuka kao grm ili  drvo nema neku naročitu vrednost u smislu iskoristljivosti drveta ili plodova. Ono što ga čini  posebnim jesu kapi nektara koji cure iz njegovih beličasto-rozih cvetova. Da bi razumeli kako  su se kapi nektara slile u teglu I osvojile trpeze širom sveta, pa čak postale I omiljena  poslastica na Engleskom dvoru, potrebno je da se malo vratimo kroz vreme u 1950te  godine. Novi zeland je jedna od najmladjih zemalja na svetu, nastala 1947 kada je ostvarila  autonomiju od Australijske uprave. Zemlja izuzetno sposobnih ljudi i autohtonog maorskog  stanovništva kao mlada od svog nastanka formirala je strategiju razvoja poljoprivrede.  Tipična slika Novog Zelanda jeste divljina sa nepreglednim pašnjacima i mnogooo ovaca. Da  bi bili prokrčeni pašnjaci za buduće pašnjake stoke bilo je iskrčeno mnogo šuma I  zaparloţenih površina. Sa pojavom stoke koja širi seme I ogromnih brišućih prostora stvorili  su se idealni uslovi za razvoj I širenje manuke. Manuka je preplavila novi zeland kao  invanzivni ţilavi grm, toliko da se razmisljalo o strategiji njenog suzbijanja. Stvari su  promenile niko drugi nego pčele koje su taj isti grm u kom su svi videli pretnju, beskorisnost I  potencijalni problem, iskoristile da od nektara koji luče njegovi cvetovi naprave nešto sto će  se vrlo brzo validirati kao najlekovitiji med na svetu, manuka med. Eminentni stručnjaci su  kroz klinička ispitivanja I naučne radove potrvrdili I dokazali lekovitost ovog specifičnog  meda, I od tada kreće pomama za manuka medom koja traje I dan danas. Njegovu  posebnost čini autohtonost manuke koja raste samo na Novom Zelandu u predelima  netaknute I najčistije divljine gde čovek nikada nije zalazio. U biološkom smislu med od  manuke ima izuzetna antibiotska dejstva zbog povećane količine hemijskog jedinjena  metilglioksala. Kada posmatramo manuka med kroz biološku vrednost I njegove  antibakterijske, anti inflamatorne I antioksidantne vrednosti mozemo reci da manuka medu  ne moţe da parira nijedan med na svetu. Ove jedinstvene lekovite sposobnosti stavljaju  manuka med u red proizvoda koji je više od meda, on je I medikament koji se vrlo uspešno  koristi u savremenoj medicini. 

Putovanje pčelara na Novi Zeland: Iskustva i priče

Za mnoge ljude odazak na Novi Zeland je nedosanjani san. Za mene, igrom slučaja, taj san  postao je java a za sve su bile zasluţne pčele koje su me tamo I dozvale. Kao profesionalni  pčelar oduvek sam maštao o lovu na manuku kao avanturi. Sve ono što priroda jedne zemlje  nudi mi pčelari doţivljavamo vrlo intenzivno jer smo u konstantnom kontaktu sa njom.  Istraţivanje predela novog zelanda I selidba pčela u najzabačenije delove netaknute prirode  je ultimativni avanturizam za svakog pčeara na svetu. Imao sam priliku da budem prepoznat  kao ekspert za pčelarstvo od strane jedne mlade pčelarske kompanije sa Novog Zelanda i  da na sezonu budem deo tima čiji je primarni cilj bio upravljanje pčelinjim zajednicama u  jednom moţe se reci avanturističkom lovu na cvetove manuke. Moja pčelarska  druţina(kompanija) zvala se Manuka Hunters I upravljali smo sa 4000 pčelinjih društava što  je logistički izuzetno zahtevna i velika operacija. Poredeći, prosečan pčelinjak na Balkanu  broji 40ak košnica. Novi Zeland se sastoji iz dva ostva ili Aotearoa me Te Waipounamu kako  ih domoroci maori nazivaju. Nalazili smo se u malom mestu Palmerston North na severnom ostvu gde su nam bili I pčelinjaci. 

Manuka kao grm voli da raste u recnim koritima i na stenovitim područijima. Ovakvi predeli  su vrlo nepristupačni I često se u potrazi za najboljim cvetovima odlazi u predele gde ljudska  noga nikad nije kročila. Ovi vrlo zabačeni predeli na najudaljenijem mestu na svetu jesu  oaza mira I netaknute prirode ali ujedno I samoće i sjedinjenosti sa prirodom u esencijalnom smislu.

Manuka med - Novi Zeland

Mnoge kolege koje su dolazile da rade pčelarski posao pod ovakvim uslovima nisu  dugo izdžale i brzo su napuštali I vraćali se kuci.

U momentima kada posle napornog radnog  dana veče provodite u sred divljine gde se zapitate kada ste poslednji put videli neku kuću ili  čoveka, a telefonski signal odavno izgubili shvatate da je pčelarstvo na novom zelandu  ekstreman sport. Zbog ovako nepristupačnih predela često se u selidbi košnica koristi  helikopter koji kači košnice I odnosi ih na nepristupačne lokacije. Selidba košnica  helikopterom je jedinstveno iskustvo koje je moguće doţiveti samo na Novom Zelandu. Piloti  su vrlo iskusni I sposobni da košnice koje su zakačene na uţetu spuste tamo gde je vozilima  nemoguće doći. Što se tiče pčelarske prakse I tehnologije rada sa pčelama, za pčelara  iskustvo I usvojeno znanje na novom zelandu se izjednačava sa kembridz I oxford  univerzitetima. Cela upotreba savremene mehanizacije, helikoptera, mašina, visoko stručnih  ljudi kao I ekstremni uslovi rada pomnoţeni sa autohtonošću manuke na NZ formiraju veoma  visoku cenu ovog meda koji se smatra za jedan od najskupljih na svetu gde kilogram u  prodavnicama dostiţe čak 1000 dolara. 

Kako se proizvodi Manuka med?

Pčelinja društva koja sakupljaju manuka med moraju da budu u izuzetnoj kondiciji, zdrava,  potentna I spremna da iskoriste svaki minut uslova koji će se stvoriti da manuka započne  lučenje nektara. Zapravo, ceo proces uzgoja podredjen je lovu na manuku I te kritične 3  nedelje koliko traje njeno cvetanje. Zanimljivo je da pored manuke postoji I drvo koje se  naziva Kanuka. Kanuka je vrlo slična manuci i po izgledu samog drveta I po cvetu. Takođe, kanuka cveta u isto vreme kada I manuka, pa čak i deli iste terene na kojima uţiva da raste.  Kanuka takođe obilato luči nektar koji pčele sakupljaju sa cvetova, ali med od kanuke ne  sadrzi kritičnu antibiotsku supstancu koju ima med od manuke. Kako pčele nije moguće  dresirati na sakupljanje nektara samo određenog cveta, u periodima obostranog cvetanja  pčele unose I prave mešavinu meda kanuke I manuke. Ovaj med ima blaţu biološku  aktivnost a samim tim mu je I cena manja. Kako bi napravili diferencijaciju uveden je  medjunarodni standard koji se naziva UMF ili MGO.

Ovi faktori poseduju skale koje definišu  količinu aktivne supstance metilglioksal u medu. Definisanjem je moguće napraviti razliku u  kvalitetu a skale se kreću od faktora 10, 15, 20, 30 kod UMF.

Što je manji faktor manja je I  biološka aktivnost meda pa I cena, veći faktor nose čistiji medovi od manuke ali im je I cena  poprilično visoka. Medovi sa niţim faktorom se koriste konzumno dok se medovi sa višim  faktorima koriste kao medikamenti pa I u farmaceutskoj industriji. Sam proces proizvodnje  manuka meda je izuzetno zahtevan zbog velike logističke operacije. Ogroman broj košnica  potrebno je u kratkom roku preseliti na nepristupačne lokacije, u doline reka, uvale, na  vrhove brda, duboko u šume. Danju se radi sa pčelama a noću se sele košnice. Vrlo je bilo  vaţno da odrţavamo dobre kontakte sa farmerima tzv. land ownerima. Neki farmeri vrlo  svesno ostavljaju manuku na svojim imanjima po cenu da je ne krče kako bi pretvorili teren u  pašnjake. Zbog toga oni zahtevaju novčanu nadoknadu za ustupanje mesta koja ide I do  500 nz dolara po jednoj košnici a često i procenat meda. Farmeri su vrlo svesni koliko dobre  parcele poseduju, I kada ih iznajmljuju uvek će mesto dati dobrim pčelarima, jer dobar pčelar  donosi dobre košnice koje donose puno meda, a samim tim će I njiihov procenat u  novčanom smislu biti veci. Ovo je još jedan faktor koji poskupljuje cenu manuka meda. Kada  smo sve pripremili I postavili na lokaciju stvari se prepuštaju u ruke prirode. Dobri prolećni  uslovi bogati vlagom I suncem stvaraju idealne uslove za lučenje nektara. S obzirom da se  Novi Zeland nalazi na juţnoj hemisferi, period proleća I cvetanja manuke je krajem oktobra,  početkom decembra.

Pčele unose nektar manuke u period od 6 do 8 nedelja od početka  cvetanja. Imali smo sreće da smo mesta ugovarali sa farmerima koji na svojim parcelama  imaju isključivo manuku, dok su kanuku sekli. To je omogućilo našim pčelama da sakupljaju  sortni med visokog UMF faktora koji vrhunski kvalitet. Sam med je gorkastog ukusa I tamne  boje, vrlo gust. Vrlo je specifičnog ukusa I ne bih mogao da ga uporedim ni sa jednim  medom koji sam probao. Pčelinje zajednice su u stanju da u dobrim godinama unesu čak I  do 30ak kilograma meda. Nektar koji pčele skupljačice unose u košnice, kućne pčele  oplođuju enizimima I konzerviraju u ćelijama saća. Za vreme procesa konzervacije ga  ventiliraju I spuštaju mu vlagu, a kada se ceo proces završi čeliju saća u kojoj je uskladišten  sazreli med poklapaju voštanim poklopčićem I tako proces biva završen.Samo med u  ćelijama saća koji je dovoljno sazreo oduzima se iz košnica I nosi na process vrcanja. Iste  voštane poklopčiće potrebno je ukloniti I med iz saća centrifugalnom silom izbaciti.  Karakteristično za manuka med je da kada se pravilno uskladišti UMF faktor mu sa  vremenom sve više raste.

Radi razumevanja vrlo je bitno napomenuti da je manuka drvo  koje raste u simbiozi sa jednom malom palmom pangae. Kada je ova palma mala, nju  manuka štiti od uticaja sunca I elemenata što joj omogućava rast I napredak. U jednom  momentu palma preraste manuku zakoni joj sunce I manuka krene da se suši I umire a sa  njom I palma. Kada propadnu, ciklus se kao regeneracija iznova ponavlja. Ova simbioza  traje oko 20 godina, a neki farmer koriste helikoptere kojima prskaju ovu palmu kada krene  da natkriva manuku I tako kupuju još nekoliko godina manuki da daje med u najboljoj fazi  svog rasta. Bilo je brojnih pokušaja pošumljavanja manukom(najviše u Kini) ali nigde toliko  dobro ne uspeva kao na novom zelandu gde je autohtona. Moţda baš ovi uslovi simbioze I  čine ovu autohtonost mogućom samo na podneblju novog zelanda. Da li će se u budućnosti  nešto promeniti I da I ćemo videti velike plantaţe manuke negde drugde u svetu vreme će  pokazati. 

Lekovita svojstva Manuka meda

Manuka med zbog svog antibiotskog I anti inflamatornog dejstva ima vrlo široku primenu u  kliničkoj medicini. Sa spec.doc.med Miroslavom Popović sam vodio online seminar o  Lekovitosti manuka meda koji je organizovalo Centar za edukaciju apiterapije I pčelarstva – Api Beo Srbija. Doktorica Popovic je ispitivala dejstvo gaza I zavoja sa medicinski filtriranim  manuka medom na pacijentima u post operativnom tretmanu operacionih zahvata u KBC  Dragiša Mišovic u Zemunu. Rezutati zaista kompletiraju priču o manuka medom I dokazuju  njegovu moć u sprečavanju infekcija i čuvanja rana od bakterijskih infekcija. Antimikrobno  dejstvo manuka meda uništava mikroorganizme koji mogu izazvati infekciju I time na  prirodan način štiti a ujedno I zaceljuje rane. Brojni zadovoljni doktori ostali su u čudu koliko manuka med efikasno deluje. Takođe, njegova primena je vrlo široka kod plućnih oboljenja i  infekcija, kod infekcija usne duplje, koţnih oboljenja I zapaljenja I kod poremećaja  probavnog I digestivnog trakta. Vaţno je obratiti paţnju da ukoliko se manuka med koristi u  medicinske svrhe potrebno je kupiti što viši UMF faktor 15,20 ili 30+, jer samo tako moţemo  osigurati da će lekovita svojstva biti I delotvorna. 

Sertifikati i kvalitet Manuka meda

Pri kupovini manuka meda primecujemo da postoje različite gradacije kvaliteta. Kako  ne bi dolazilo do zabune potrošača pri kupovini formirana su dva oblika klasifikacije. 

Jedan se naziva UMF ( Unique Manuka Factor) a drugi MGO (methylglyoxal). UMF je  striktniji I kompleksniji sistem analize manuka meda. On meri kolicinu aktivne supstance  odnosno biološke aktivnosti methylglyoxala u medu a ujedno kupcu garantuje poreklo meda,  autentičnost I sastav. Kupac oslanjajući se na ovaj faktor sa sigurnošću moţe da bude  uveren da je manuka med pravilno gradiran, i da dolazi sa realnog pčelinjaka I sa realnih  lokacija koje je moguće pratiti po proizvođačima putem brojeva košnica I lot. Brojevima  buradi u kojima je med bio uskladišten. Ovo moţemo uporediti sa ‘’kartom sira’’ koji se koristi  u mlekarskoj industriji da pokaţe detaljno poreklo I autentičnost I omogući kupcu da ima uvid  u ceo lanac kvaliteta. UMF faktor moţe varirati od ocean 5+ do 30+. Što veći faktor to je  veće I antibiotsko I biološko dejstvo manuka meda. 

MGO faktor meri količinu supstance methylglyoxala po kilogramu meda. Ova jedinica je  izraţena u miligramima. Npr. manuka med koji ima oznaku MGO 500+ sadrţi 500mg/kg methylglyoxala. Ovaj faktor nije toliko relevantan ali se ipak široko koristi zbog povoljnosti  same laboratorijske analize. Analizu na MGO faktor moţe raditi bilo koja akreditovana  laboratorija, ali ne postoji dalje verifikacije o kvalitetu koje se dokazuju. Obično se MGO  faktor koristi kod klasifikacije meda koji sadrţi manuku ali ne u čistom sastavu. Spominjali  smo da pčele prave takozvani poliflorni med od raznik cvetova uključujući i kanuku te se  onda ova analiza koristi uglavnom sa utvrđivanje medova koji nisu sortni a i dalje sadrţe  određeni procenat manuke. 

UMF kao metoda je daleko relevantnija i savetujem da se pri kupovini meda preferira ovaj  standard koji zaista garantuje da je med porekla od čiste manuke a ne od poliflornih  mešavina. 

Novi Zeland košnice
oznor

Ekološki i održivi aspekti proizvodnje Manuka meda

 Zbog cele pomame koja se dešava za manuka medom u svetu pčelarstvo novog zelanda  je u velikoj ekspanziji. Same pčele na novom zelandu nisu autohtona vrsta, već su donešene  krajem 19 I početkom 20 veka kolonizacijom britanaca. Pčelarstvo na novom zelandu  uglavnom je rašireno na severnom ostvu a cela proizvodnja meda orijentisana ka manuci  zbog velikog profita koji se ubira. Ostali medovi koje pčele sakupljaju u netaknutnoj prirodi  novog zelanda nepravedno su zapostavljeni. Tu bih ubrojao Pohatukawa med , ili med  dobijen od boţićnog drveta. Vrlo specifičnog I prijatnog ukusa I jarko crvene boje. Takođe  zbog ogromnih pašnjaka I velikog broja stoke široko je rasprostanjena I bela detelina sa koje  pčele takođe skupljaju nektar I prave med izvrsnog ukusa. Velika potraţnja za manuka  medom kreirala je I veliku glad za profitom a sa tim I veliku konkurenciju među pčelarima.  Borbe za teritorije manuke, nadmetanje, eksploatisanje radne snage čine mračniju stranu  dobijanja manuka meda. Takođe ni pčele nisu pošteđene, i pčelarstvo na novom zelandu  zbog vrlo visokog stepena industrijalizacije rada polako gubi dušu. U radu sa pčelama  zahteva se velika brzina, a u sezoni dani za pčelara bivaju ekstra dugi. Svake godine mnogo  mladih ljudi koji se bavi pčelarstvom zbog umora pravi saobraćajne nesreće na putevima jer  se spava za volanom.Dešavaju se I greške usled pada koncentracije. Sve prisutan umor koji  se akumulira i ţelja da se posao postigne na vreme takođe oduzimaju kratke momente  uţivanja u prirodi. No, kad se sve sabere lov na manuku i suţivot sa pčelama I prirodom čine  jedinstveno iskustvo koje se jednom doţivljava, te bih svakom preporučio da poseti ovu  divnu zemlju. 

Manuka med u svetu: Popularnost i potražnja

 Novi Zeland je izuzetno mlada I sposobna drţava koja je od svog nastanka prepoznala  svoje potencijale I mogućnosti i iskoristila ih kao prednost. Ţiveći u divljini gde se čovek  oseca kao je da priroda njegov gospodar a ne obrnuto novozelandjani su učili iz prirodnih  zakona I implementirali znanja I transportovajući ih u savremeni svet. Pored ovaca koje su  poznate po merino vuni imamo I pčele koje su poznate po manuka medu. Ceneci kult pčela I  njihove savršene organizacije novozeandjani su svoj parlament nazvali Košnica. Drţava ima  permanentnu strategiju promocije manuka meda u svetu. Vrlo su ponosni na originalnost  ovog meda te je svuda moguće videti promotivne bilborde I reklamni materijal o manuci.  Podizanje svesti potrošača o izvrsnosti manuka meda kao nacionalnog proizvoda je  primarna strategija novog zelanda. Koliko su u tome uspešni govori podatak da sve količine  manuka meda koje mogu da se proizvedu u periodu od godinu dana u stanju da pojede grad  London sa svojom potraznjom. Veliki kupci manuka meda su pored velike britanije i japan,  kina, juzna koreja I ostale azijske zemlje. Interesantno je da azijske drţave imaju daleko  izraţeniju svest o konzumaciji meda nego evropski I američki potrošači, a s obzirom da  prepoznaju kvalitet oni su ujedno I veliko trţište za sav med koji dolazi sa NZ. Na novom  zelandu su vrlo popularne apoteke koje prodaju med I pčelinje proizvode.U tim apotekama  kupac ima mogućnost da proba med direktno iz teglice koju ţeli da kupi I sam se uveri u  kvalitet. Postoji siroka lepeza pčelinjih proizvoda a lično mi je najviše privukla paţnju pasta  za zube sa propolisom. Ceo doţivljaj kupovine u ovim specijalizovanim prodavnicama,  ambalaţe, usluga i način prezentacije i pakovanja zaista izgledaju kao odlazak u apoteku I  kupovinu nekog vrlo vaznog leka za ozdravljenje ili prevenciju. Ovakve specijalizovane  shopove moguće je naći svuda pa I na internacionalnim aerodromima. Nije teško shvatiti da  su anglo saksonci majstori marketinga I da od njih moţemo mnogo da naučimo. Manuka  zaista jeste sam vrh kvaliteta meda u svetu, ali je bilo potrebno mnogo truda da svaki covek  na svetu sazna za ovaj med. Priču je započeo Dr Peter Molan 1981 godine na univerzitetu u  Waikatu(NZ) a istraţivanja su kroz radove nakon njega dokazali I brojni drugi svetski  naučnici. Istraţivanja su javna i objavljena su kroz naučne časopise tako da su dostupna  svakom ko ţeli da se dublje informiše. Danas, manuka med ima izgrađen imidţ za kvalitet  kod potrošača na celom svetu, te dodavanje manuka meda u bilo koji proizvod stvara dodatu  vrednost istog. 

Korpa
Scroll to Top